יום רביעי, 24 באפריל 2013

שדה נוריות,פרחי בר ומה הקשר לגינון גרילה?

נורית

מילים ולחן: רונית שחר


נורית
שלא הספקתי לקטוף
את מזכירה לי את פעם
לפני שבאתי רחוק לחפש
שמש
רחמי עלי
להירדם לך בין הקרניים
ולמחוק את הצער

ידיים אובדות מושיטה אלייך
אל הרוח אל אינסוף

נורית
שלא הספקתי לקטוף
את מזכירה לי את פעם
לפני שבאתי רחוק לחפש
שמש
להירדם לך בין הקרניים
ולמחוק את הצער

ידיים אובדות מושיטה אלייך
אל הרוח אל אינסוף

נורית
שלא הספקתי לקטוף
את מזכירה לי את פעם
לפני שבאתי רחוק לחפש
אדמה
רחמי אותי
שיעטפו החולות
והים ישתוק

ידיים אובדות מושיטה אלייך
אל הרוח אל אינסוף

נורית
שלא הספקתי לקטוף
את מזכירה לי את פעם
לפני שבאתי רחוק
אדמה
רחמי אותי
שיעטפו אותי החולות
והים ישתוק




בגיל 13 קיבלתי מערכת סטריאו שחורה. הדיסק שלום לתמימות של רונית שחר היה אחד הראשונים שקניתי. הייתי אז מאוהבת בפעם הראשונה והרגשתי כאילו כתבתי את כל השירים. כמה שנים אחרי יצא השיר היפה הזה שמשלב באופן הרמוני בין הקול הנעים של רונית שחר והנוגות הטבעית שלה. עולים לי בראש כל כך הרבה פירושים אפשריים לשיר הזה אבל מה שקונה אותי מיד היא האדמה הרחמנית והחולות העוטפים. ושוב, כמו בפוסטים הקודמים שלי, גם כאן אני מקבלת הוכחה לכך שההתחלה והסוף הם באדמה וגם מי שהלך לחפש והגיע מרחוק ימצא את כל מבוקשו באדמה שתמיד לרגליו ותמיד ותקיף אותו. הנורית במקרה הזה מייצגת בשבילי את הטבע התמים, את המקום והרגע שלא צריך ללכת רחוק בשבילם כדי להרגיש טוב.  כשחיפשתי את המילים לשיר נתקלתי באתר כלשהו בטעות כתיב ידיים "עובדות" (ולא אובדות), שלחתי הודעה בפייסבוק לרונית שחר והיא כתבה לי שהמילה הנכונה היא אובדות כמובן. ואני חושבת- ידיים עובדות לעולם לא יהיו אובדות, בטח אם הן עובדות את האדמה.

אז לפני הכל- הסתכלו בתמונות רגע:


צילום: אדי ישראל



צילום: אדי ישראל






ידיים עובדות מושיטה אלייך




טבע תמים. צילום: אדי ישראל


וואווו. זה מה שאמרתם בלב או בקול, נכון?
תארו לעצמכם כמה שטחים ענקיים מסודרים בשורות גדולות: לבן, צהוב, כתום, ורוד, אדום וצבעוני. תארו לעצמכם את אחד היתרונות הגדולים של מגורים בפריפריה, מגורים בסביבת טבע.
קיבוץ בסביבה כבר כמה שנים מגדל פקעות של נוריות, אין צורך בפרחים עצמם ולכן מותר לבוא להשתולל ולקטוף בזהירות, בעזרת מזמרה או מספריים כדי לא לעקור מן השורש. בכל שנה אני מגיעה לשם לצילומים וסתם לשהייה במקום גדול שפורח בו הרבה אושר. את כרטיס הביקור לעסק עיצבתי מתמונה שצילמתי שם בשנה שעברה.
לפרחי בר יש יתרונות רבים כך שכדאי לשלב אותם בגינון פרטי וגם בגינון ציבורי. הם טבעיים לגמרי, הם צצים מעצמם ולא זקוקים להשקייה נוספת בחורף. (במקומות צחיחים כמו הנגב שלנו אפשר לתת השקיית עזר). מה גם שהם הפכו די נדירים בנוף ה"עיצובי" ויפה פתאום לראות אותם מחוץ לבית. תחשבו שבכל שטח ציבורי שמגונן רק ע"י עצים יטמנו פקעות ויזרעו זרעים של פרחי בר. כל שנה הם יפרחו מחדש, ימנעו מהאדמה להתהדק וכך ימנעו סחף של מים ויעזרו להם להגיע למי תהום. חוץ מזה שיהיה הרבה יותר יפה. בכל שטח ציבורי שתכננתי היתה חלקה של פרחי בר מתחת לעצים או עומדת בפני עצמה, הרי בכלל המוטו שלי הוא שלא תהיה אדמה ללא צמחייה. אפשר גם לעשות מכל העניין פעילות חינוכית ולתת לכל תלמיד בבי"ס, לכל חניך בתנועת נוער, או לכל תושב ביישוב כלשהו 3 פקעות וכמה זרעים וביום אחד להפריח שממה שלא היתה אמורה להיות. (וכאן המקום להסביר שצריך פיקוח על סוגי הצמחים, כדי למנוע פלישה של צמחים חדשים ושתלטניים אל המארג הטבעי)


פשתה גדולת פרחים, שלח, דרבן הפרש וחוטמית כפרחי בר. כובע הנזיר מצויין לגינון גרילה

ומה לעניין גינון גרילה? גינון גרילה הוא גינון של שטח ציבורי מוזנח או נטוש שלא בטיפולו של שום גנן או ב"טיפול" הרשות. "טיפול" במרכאות כי יש כל כך הרבה שטחים שזורם בהם טפטוף במקרה הרע או סתם עומדים ריקים במקרה הטוב.
מדובר באנשים שמטפלים בשטח, כמו כל הדברים היפים, באופן סמוי מן העין. באים באישון לילה, זורעים, משקים ומגרפים כדי שכ-ו-ל-ם יהנו מן התוצרת. זה יכול להיות גינון נוי או יער מאכל.  לרוב הרשויות, כדרכן של רשויות, מתנגדות והורסות את הגינון. אני עצמי כבר שמתי עין על כמה שטחים בסביבה שיזכו לזריעה לקראת החורף...בקשר לזה ובהמשך לפוסטים הקודמים בנושא גידול ירקות ועשבי בר למאכל, אני מצרפת קישור להרצאה קצרה, ששינתה לי את כיוון החיים, בנושא יער מאכל ציבורי שבוצע באופן גרילי.
אני מאחלת לכולכם שקרני השמש, האדמה והחולות ילטפו ויעטפו תמיד, שהידיים יעבדו ולא יאבדו ושתספיקו לקטוף את הנורית שלכם, ואם לא אז שלא יהיה מאוחר בשבילה אף פעם. (הקוראת רונית שחר מוזמנת לקטוף כאוות נפשה...)


 


יום רביעי, 17 באפריל 2013

מדברת בפרחים

דבר אלי בפרחים
מילים: אורי אסף
לחן: דובי זלצר


בחורף הגשם דפק על הגג
אמרה כי לבן הוא צבעה האהוב
ליד אז הגיש לה - בלב היה חג
צרור נרקיסים ריחני ורטוב
צחקה - נערי החביב
עוד נשוב נדבר באביב

דבר אלי בפרחים, אהובי
דבר אלי בפרחים

אביב בא, ביקשה אביבית להיות
הוריקו שדות במרחב ובניר
הביא לה זרים זהבי חרציות
אך היא כבר ציפתה ליום קיץ בהיר
את פרחי התבל לי אסוף
נתראה עת אביב יחלוף

דבר אלי בפרחים, אהובי
דבר אלי בפרחים

יום קיץ לוהט והוא בביתו
יבש כל שדה פרח בר לא שרד
לפתע בפתח עמדה לקראתו
ביקשה זר פרחים, לו רק פרח אחד
איך יתן והכל כבר יבש
אבל היא עוד חזרה לבקש

דבר אלי בפרחים, אהובי
דבר אלי בפרחים


כשלקח אותי גיא, בעלי, טרמפ מעמק הירדן הביתה למושב, הוא היה לקראת סוף לימודי הנאתורופטיה במככלת רידמן. הוא אמר שיתאים לי ללמוד פרחי באך. לא ידעתי מה זה וגיא הסביר שבגדול לכל פרח יש תרומה אנרגטית שונה על הנפש. בבורותי הגדולה הסכמתי איתו ואמרתי לו שבאמת מצב הרוח שלי משתנה כשיש חמניות גדולות בבית שמשמחות אותי, שושן צחור שגורם לי להתרגש, וכשפורח חצב אני ממש בדכאון. גיא צחק. פרחי באך הם תמצית לבליעה וההמשך למתעניינים כאן: http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A4%D7%A8%D7%97%D7%99_%D7%91%D7%90%D7%9A
אני חושבת שיום אחד גם ירפאו לפי התאוריה שלי...
שנים אחר כך למדתי אדריכלות נוף והגינה הפרטית שלי ושל לקוחותיי, ופרחים בכלל  נהיו לכלי שדרכו אני מאמינה שאפשר לרפא ולהתרפא.

עברו שנים, גיא הפך לחקלאי ואמר לי דבר נוסף: שחקלאות  היא הדבר הכי קרוב לעבודת שמיים ומשמעותה כמעט להיות שליח ה'. איזה משפט יפה, כמה נכון. יש שיגידו את זה גם על רפואה, אני מחשיבה כאן גם את הגינון ועוד יותר את השירה.
יש שירים שכשאני שומעת אותם אני יודעת שבשביל לכתוב מילים כאלה צריך תקשור ישיר לה', והמשורר שכתב אותן, גם אם הוא חילוני, ללא ספק מקננת בו רוח של קודש.
בבלוג הזה אני רוצה לקשר בין שירה לגינה. בין אומנות לעבודת שמיים ובעיקר לתת טיפים לעיצוב גינה ואדריכלות נוף כמרפאים נפש אדם.
אני רוצה לדבר בפרחים.

יום חמישי, 11 באפריל 2013

גינת ירק

בערוגת הגינה
מילים: חיים נחמן ביאליק
לחן: מנשה רבינא


בערוגת הגינה
מסביב לחבית
עמדו לרקד
כרוב עם כרובית

זאת הסלק ראה
והנה גם הוא בא
איתו עגבנית
והשמחה רבה

לה לה לה,
לה לה לה,
לה לה, לה לה לה,
איתו עגבנית והשמחה רבה.

רק הפול המסכן
עמד לו בצד
הוא נשען על מקלו
לא נע ולא נד

איך אוכל לשמוח
איל אוכל לרקוד
ותרמילי כולם
כולם ריקים עוד?

לא שבת ולא חג,
כי אם יום קיץ סתם,
ובגינת הירק
קול ששון ומחול עם.

החגב בעוגב,
בחצוצרה הצרצר, -
רגל מי זה אפוא
ממחולות תעצר?

ובערוגת הגינה
מסביב לחבית
קפץ כרוב, הרים שוק,
קם לרקוד עם כרובית.

וירא זאת אבטיח
ולא יכול עוד עמוד
ובמדי הפסים
רץ עם דלעת לרקוד.

בן תירס צהוב המעיל                                                 


תבלינים כצמחי מסלעה

בלוריתו אז הפשיל
ובחטפו חמנית
קם לכרכר בגיל.

ויבער אז כאש
מקנאה לב הצנון
ויקפוץ לפזז
עם אחות המלפפון.

וכראות זאת הסלק
התאפק לא יכול
ויתפוש עגבנית
ויצא במחול.

ופתאום - שימו רווח -
גם הגזר זה בא
מכרכר בכל עוז
עם בת לפת עבה.

וגם צמד החמד,
בצל ובת שום,                                                          
עומדים לרקד

התלבטו בין רגלים,
וראו: לא גרשום!

גם בלבוס האביון -
אל אתן פי לחטוא -
בא לרקוד, במחילה,
הוא על כל משפחתו.

ותרעש הגינה
ויהום בה כל שביל
ממחולות ונגינה
וממצהלות גיל.

רק אפון המסכן
עמד מן הצד,
על מטהו נשען
ולא נע ולא נד.

"איכה אוכל לשוש,
איכה אוכל לרקוד -
וציצי נשרו כבר,
ותרמילי ריקים עוד."


האמת היא שהרגע גיליתי את כל הבתים הנוספים האלה בשיר, תמיד חשבתי שרק הפול הוא זקן ועצוב ועכשיו אני מגלה גם את האפון המסכן. ממש כואב הלב. השיר הזה יכול להיות חלק ממסע הסברה "והדרת פני זקן".
חתיכת אוקסימורון חיבר לנו כאן ביאליק!! כל הגינה שמחה ורוקדת, זוגות זוגות יוצאים במחול חושני, ריקוד מושחת!
אין הבדלי מעמדות -  אלו שיש עליהם דעות קדומות של ריח (לדעתי ריח השום נפלא) לא מגורשים וגם תפוחי אדמה עניים יכולים להביא את כל המשפחה, ולא נורא שלא הבאתם צ'ק...
מצד שני התיאורים של הפול והאפון הזקנים שתרמיליהם ריקים ותש כוחם קורעים את הלב. אין להם מה להציע יותר. ציציו של האפון נשרו (אולי זו אפונה אחרי כמה הנקות?) ואף אחד גם לא טורח לענות להם על השאלה. אני מאלה שחושבים שספרות ילדים היא ספרות לילדים ואין לה משמעויות אחרות. אף פעם לא קיבלתי את הטענה ש"מעשה בחמישה בלונים" מדבר על מוות לדוגמה, אבל כאן ממש מתגנבת מחשבה של תיאור חיים רגיל. יש את אלו שיכולים לרקוד ולשמוח בחיים האלה ויש את מי  שנתנו ונתנו ומרוב נתינה כבר אין להם כוח לרקוד ואף אחד כבר לא רוצה אותם ואת התרמילים הריקים שלהם (טוב נו, העץ הנדיב הוא מלך המשמעויות הנסתרות בספרות ילדים- את זה אני מקבלת) והחיים ממשיכים. כי ככה זה ביהדות כששמחות ואבל מתערבבים  כך.
הגינה השמחה ביותר היא גינת ירקות,  ואין דבר משמח יותר מלאכול ירק שזרעת, השקית וקטפת. החל מטופח ריחני (אפונה מתוקה) ועד ברוקולי. הערך המוסף  כל כך גבוה. קודם כל זה דבר שנפלא לעשות עם ילדים וכאן דווקא יש מסר סמוי- סבלנות, השקעה, קל יותר להעריך משהו שטיפחת. היה כיף כל כך למשוך בגזר כששירי שלי שרה את השיר. בסוף קראנו לגורי הכלב שלנו - זה באמת קשה מאוד להוציא גזר! דבר נוסף הוא האורגניות. יש לכם ירקות בלי ריסוסים, אם לא דישנתם אז גם בלי כימיקלים בכלל, משאית וטרקטור לא הובילו אותם וזיהמו את האוויר והם זמינים תמיד.  לא צריך להצניע את הגידולים בערוגה נסתרת. אפשר להשתמש בהם כצמחי נוי. הזעתר, הקורנית, האורגנו והזוטה הם במראה ארץ ישראלי לגמרי ויתאימו במסלעה ים תיכונית ולצד רוזמרין ולוונדר.
אני אוהבת לזרוע כי כך הצמח חזק יותר. בכלל אני שותלת כל שארית שהיא: שורש סלרי, ראש סלק, שאריות של פקעות בצל ירוק, כל דבר שאפשר להחזיר לאדמה ולקבל ממנה משהו בתמורה.
רוב הירקות והתבלינים יעדיפו שמש מלאה והשקייה סדירה ומפנקת. במחזור האחרון שתלתי שום נוי (טולברגיה חריפה) בין השתילים מתוך אמונה שהוא ירחיק מזיקים ואכן לא היו מזיקים אבל החסות נאכלו לגמרי ע"י ציפורים. בכל יום אני מכינה לשירי חביתה עם זעתר, אורגנו ובצל ירוק קצוצים, בכל יום טקס הקטיף והבישול, כל כך נחמד ובריא.
תבלינים הם בכלל הכרחיים. מיליון סוגי תה, כל אחד והיעילות שלו. כואבת הבטן שתה מרווה, הילד לא רגוע, תן לו קמומיל, טימין טוב למחלות נשימתיות, מוציא ליחה. לימונית, לואיזה ומליסה נוגדי חימצון אשר יעילים במניעת סרטן. ועוד המון שימושים שלמדתי מהנטורופתים הפרטיים שלי.

דווקא בגינת הירק האמיתית יש צורך רב בזקנים שכבר גמרו את ה"קריירה". ירקות ממשפחת המצליבים כמו כרוב וברוקולי משחררים חנקן בעת הגידול ולכן מעשירים את הקרקע לגידול הבא. כל עלה שנושר הופך לדשן, כל שורש מאוורר את האדמה, כל תרמיל שהתרוקן, זרעיו מצמיחים כמה שתילים חדשים. יש לנו כל כך הרבה מה ללמוד מהטבע.

ואתם- מוזמנים להגיב, לשאול ולשתף בשירים אהובים. כדאי גם שתירשמו לבלוג למעלה מצד ימין, כי ככה אני אדע מי פה ואתם תוכלו לדעת מתי מתפרסם פוסט חדש.


שום נוי לצד ירקות




ו....יצא הגזר


רוצים לפגוש אותי:
 דברו איתי- 054-2280275
בקרו אותי באתר-  https://www.gillyginot.com/
                                           עקבו אחריי דף הפייסבוק שלי -  גילי ארנולדס. תכנון נוף






יום רביעי, 3 באפריל 2013

שירת העשבים



שירת העשבים

מילים: נעמי שמר עפ"י רבי נחמן מברסלב

לחן: נעמי שמר


דע לך
שכל רועה ורועה
יש לו ניגון מיוחד
משלו
דע לך
שכל עשב ועשב
יש לו שירה מיוחדת
משלו
ומשירת העשבים
נעשה ניגון
של רועה

כמה יפה
כמה יפה ונאה
כששומעים השירה
שלהם
טוב מאוד
להתפלל ביניהם
ובשמחה לעבוד
את השם
ומשירת העשבים
מתמלא הלב
ומשתוקק

וכשהלב
מן השירה מתמלא
ומשתוקק
אל ארץ ישראל
אור גדול
אזי נמשך והולך
מקדושתה של הארץ
עליו
ומשירת העשבים
נעשה ניגון
של הלב.


את השיר הזה אני אוהבת במיוחד כי הוא מחבר ארבעה דברים שאני אוהבת מאוד, אפשר לומר מעריצה:
עשבים , נעמי שמר, רבי נחמן מברסלב וארץ ישראל. בכל פעם שאני נתקלת בכתבים ואימרות של רבי נחמן  הנפש החילונית שלי מתרגשת. מהמעט שאני מבינה רבי נחמן  היה ציוני מובהק, אוהב חינם ובעיקר נגד החמרה של מצוות על חשבון אמונה. אמונה אישית ושמחה הן אהבת השם האמיתית.
קראתי באתר פיוט שרבי נחמן לא ראה בטבע רק צמחייה, חיים ואדמה אלא גם מקור להשראה רוחנית. (נשבעת שלא ידעתי את זה כשכתבתי את הפוסט הראשון) אני בטוחה שאם היה רב ראשי כמוהו בימינו הרבה צרות ופערים בין חילונים לדתיים היו נעלמים. כך הוא אמר למכר:
"אם היית זוכה לשמוע את קול השירות והתשבחות של העשבים, איך כל עשב ועשב אומר שירה להשם יתברך... כמה יפה ונאה כששומעין השירה שלהם וטוב מאד ביניהם לעבוד את ה' ביראה"

גשמי הברכה שפקדו אותנו השנה, בצירוף השמש האביבית שמגיעה גם באמצע החורף הם מתכון בטוח לעשבים שוטים בגינות. מה לעשות? לרסס? לדסקס ? לעשב ידנית? לעדור? כל התשובות נכונות. תלוי באיזה שלב נמצאת העשבייה .
אני מרססת נקודתית רק מעט יבלית שמנסה להיכנס לגינה   ומעשבת כל פעם קצת את העשבים הקטנים ולאט לאט הצמחים יכסו את האדמה ולא יצוצו כמעט. המוטו שלי בתוכניות צמחייה הוא- לא לראות את צינורות הטפטוף, הכל מכוסה!
אבל רוני, אחותי, נטורופטית בעצמה וגם כן גננית מכינה מטעמים מה"ירקות חינם" שצומחים בגינה. היא אומרת שבריג'לה (רגלת הגינה) יש אומגה 3 , הסרפד עשיר בברזל ומינרלים נוספים והחובזה עשירה גם היא בברזל וחלבון. לא סתם הם מוצאים עצמם בגינות של כולנו ואנחנו במקום לקבל את מתנותיו של אלוהים לחיים בריאים, מנסים להדביר אותם בכל מחיר.
הנה תמונה של  ניוקי ברוטב שמן זית וחובזה עם נגיעות בטטה- זה היה מעדן!!!

סרפד בערוגת הירק. במקום לעקור או לרסס- חולטים ושותים


פינת מדורה בפינה בחצר עם עשבים וחרציות. כמו מדורה בטבע








עוד על צמחי בר וערכם התזונתי אפשר לקרוא באתרים הבאים:
http://www.bayadaim.org.il/2012/03/%D7%94%D7%99%D7%A8%D7%95%D7%A7-%D7%94%D7%99%D7%95%D7%9D-%D7%99%D7%A8%D7%95%D7%A7-%D7%9E%D7%90%D7%95%D7%93-%D7%90%D7%9A-%D7%9E%D7%94-%D7%99%D7%94%D7%99%D7%94-%D7%9E%D7%97%D7%A8/
משפט נוסף שמיוחס לרבי נחמן: "לכל מקום אליו אני הולך, אני הולך לארץ ישראל"- עבודת הקרמיקה שלי :)


                                                     
                                       


                                                רוצים לפגוש אותי:
 דברו איתי- 054-2280275
בקרו אותי באתר-  https://www.gillyginot.com/
                  עקבו אחריי דף הפייסבוק שלי -  גילי ארנולדס. תכנון נוף